Wszystko co warto wiedzieć o sushi!

Wszystko co warto wiedzieć o sushi! 

sushiSushi – to najpopularniejsze japońskie danie, zapewne nie tylko w Polsce. A świadczy o tym popularność miejsc, restauracji, gdzie można zjeść wcale nie tanie danie, którego podstawą jest ryba! Sporo firm specjalizujących się w sushi w swojej ofercie zapewnia dostawę do pary czy do domu! Sushi jest wykwintnym daniem, a poprawne wykonanie nie lada sztuką. Na rynku można tez znaleźć sporo kursów kulinarnych na których nauczysz się wykonywać i serwować sushi, bo nie tylko składniki i przygotowanie dania jest ważne, ale także umiejętność jego serwowania i jedzenia. Ale o tym wszystkim dowiesz się w poniższym poście.  W szczególności, jeśli zamierzasz rozpocząć kulinarną podróż po japońskie smaki.

Składniki do sushi 

  1. Podstawowym składnikiem sushi jest oczywiście świeża ryba. Czy to będzie łosoś, halibut, miecznik albo tuńczyk najważniejsza jest ich pewna świeżość! Wielu domowych kucharzy rezygnuje ze świeżej ryby na rzecz wędzonych, łososia czy pałeczki krabowe.
  2. Kolejny istotny składnik to oczywiście ryż! Zwykły, długoziarnisty ryż lub okrągły shinode, który kupisz w sklepach z orientalną żywnością.sushi
  3. Z przypraw i dodatków wystarczy zaopatrzyć się w ocet ryżowy i sos sojowy.
  4. Do owijania ryżu stosuje się płaty prasowanych alg morskich.
  5. Wraz z sushi podajemy obowiązkowo sos sojowy, wasabi (zielony chrzan japoński, ma bardzo intensywny smak), marynowany imbir, a do picia zielona herbata.

Najpopularniejsze rodzaje sushi

W japońskim słowniku kulinarnym, pod hasłem „sushi” znajdziemy całe mnóstwo ryżowych przysmaków. Poniżej opiszemy te najbardziej popularne orientalne przysmaki. Nazwy rodzajów sushi związane są zwykle ze sposobem przygotowywania poszczególnych potraw, które wbrew naszym przekonaniom, nie zawsze rolowane są na bambusowych matach.

  • Nigiri

Niewątpliwie podstawowa i najprostsza odmiana sushi – sama nazwa „nigiri” oznacza „ugniatanie”. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza. Smak wzmacniany jest zielonym chrzanem wasabi.

  • Maki

sushiMaki z charakterystyczną czarną obwódką, jego nazwa również nawiązuje do sposobu przygotowywania potrawy. Maki inaczej sushi zawijane, to po prostu nigiri owinięte prasowanymi algami morskimi nori. Ryżowe roladki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na grube kawałki. W podstawowej wersji – hoso-maki, czyli cienkie maki – plasterki sushi mają ok. 2-3 cm grubości. W środku maki znajdziesz owoce morza lub warzywa (karczoch, ogórek, awokado).

  • Futo-maki

Jedną z odmian zawijanych w algi sushi jest futomaki (jap. futoi – gruby, tłusty). To grubsza od 4 do 6-centymetrowa wersja hoso-maki.

  • Ura-maki

Ura-maki, czyli maki odwrócone. Kolejność układania warstw także jest odwrotna. Na bambusowej macie najpierw układamy klejący ryż, a dopiero potem płaty nori i pozostałe składniki sushi. Uro-maki obtaczane są prażonym czarnym sezamem i ozdabiane kawiorem.

  • Temaki

Temaki to najszybszai najprostsza w przygotowaniu wersja sushi. Charakteryzują się wyglądem, od innych rodzajów sushi odróżniki je dzięki stożkowym kształtom owiniętym płatami nori. Po wypełnieniu ich ryżem, pokrojone w słupki warzywa oraz kawałki ryby wciska się do środka, w taki sposób aby lekko wystawały z czarnego rożka. W Polsce znamy temaki jako poręczne hand-rollsy, które kupimy w foodtrackach czy miejscach serwowania street food. Jest to wersja szybkiego ale przy tym zdrowego i sycącego lunchu. Ludzie pokochali ten rodzaj sushi i chętnie serwują je we własnych kompozycjach na domowych przyjęciach. Bardzo często gospodarze na stole umieszczają wszystkie niezbędne do przygotowania składniki, by goście mogli sami tworzyć własne, ryżowe kompozycje inspirowane japońskimi klimatami.sushi

Jak zrobić sushi?

Nurtowało cię jak się robi sushi, czy jest to proste? Każdy może nauczyć się tej wykwintnej potrawy i podawać swoim gościom na każdą okazję. Na początek warto wybrać najprostsze przepisy z łatwo dostępnych produktów, a w miarę czasu i wprawy zaczniesz sięgać po bardziej skomplikowane przepisy na sushi.

Łatwy przepis na sushi z wędzonego łososia

Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag ryżu do sushi
  • 8 plastrów wędzonego łososia
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 5-6 łyżek ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • sól, pieprz czerwony

sushiPrzygotowanie: 

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (ok. 10 min.), lekko przestudzić i doprawić octem ryżowym i łyżką sosu sojowego dodając szczyptę soli i cukru. Pamiętaj, że ryż do sushi przed płuczemy kilkakrotnie, aż woda będzie przejrzysta. Idealny ryż będzie kleisty!
  2. Czas na matę bambusową lub zamiennie folię spożywczą, na której układamy plastry łososia, tak by zachodziły na siebie. Następnie nakładamy warstwę kleistego ryżu. Nałożyć warstwę ryżu. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie matą. Gotowe zrolowane sushi odstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
  3. Pozostało nam już tylko przygotowanie sezamu i udekorowanie dania. Sezam można uprażyć na patelni i potem obtoczyć nim rolkę. Kroimy ją na grube plastry – mniejsze rolki, posypujemy pieprzem i skrapiamy delikatnie sosem sojowym.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.