Chłodnik z botwinką – prosty przepis

Chłodnik z botwinką – prosty i zdrowy 

Chłodnik z botwinką to znakomita przekąska do pracy, ale i fantastyczne, lekkie danie, które możesz podać na obiad. Sezon na botwinki w pełni więc korzystaj z darów natury i zrób pyszny chłodnik!

chłodnikPotrzebujesz następujące składniki:

  • 2 pęczki botwinki o długich łodygach
  • litr kefiru/jogurt naturalny
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka na twardo
  • 2 obrane ogórki
  • po dużym pęczku szczypioru i koperku
  • czosnek
  • cukier, sól, pieprz

Jak przyrządzić pyszny chłodnik?

botwinkaBotwinkę dokładnie myjemy, usuwamy korzonki, osuszamy. Umyte małe buraczki obieramy i kroimy w ćwiartki, natomiast łodygi kroimy na kawałki po około 3 cm. Botwinę umieszczamy w garnku, naczyniu i zalewamy 200 ml wrzątku. Sparzoną botwinę skrapiamy sokiem z cytryny i słodzimy łyżeczką cukru. Tak przygotowaną wstępnie botwinkę dusimy przez 10 minut na bardzo małym ogniu i odkładamy do ostudzenia.

W tym czasie obrane ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, szczypior i koperek kroimy drobno, rzodkiewki w półplasterki, a czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną i ostudzoną botwiną. Wymieszane składniki umieszczamy w szklanym naczyniu – pięknie wyeksponuje czerwono-różowy kolor dania. Dodajemy zimny jogurt lub kefir, lub po trochę każdego. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia na około godzinę.  To czas potrzebny do połączenia się aromatów składników. Podając chłodnik nie zapomnij o jajkach pokrojonych w ćwiartki. Gotowe danie posyp na koniec świeżym koperkiem i korzystaj z tych smaków, bo chłodnik najlepiej smakuje latem!

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.