Aromatyczna tarta – kabanosy w roli głównej

Oto moja propozycja na pyszną, jesienną przekąskę.ciasto na tartę

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 3 dkg drożdży
  • pół łyżeczki kminku
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Nadzienie:

  • 75 dkg cebuli
  • dwa kabanosy (polecam te kabanosy)
  • po strąku czerwonej, zielonej lub żółtej papryki
  • biała część pora
  • 2 łyżki miodu
  • czosnek
  • zioła prowansalskie, sól i pieprz

kabanosyKminek zalewamy wrzątkiem i po 5 min odcedzamy na sitku. Z drożdży robimy rozczyn (drożdże z odrobiną cukru i łyżką mąki zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej ale nie gorącej wody) i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy sól i kminek, a następnie wyrośnięte drożdże wraz z letnim mlekiem. Na koniec wpijamy jajko i energicznie zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy już miękkie i elastyczne ciasto wlewamy olej i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto rośnie możemy zając się usmażeniem cebuli i przygotowaniem innych składników tarty. Paprykę kroimy na kawałki takie jakie lubimy, pora w plasterki. Kabanosy kroimy w plasterki i lekko podsmażamy i przekładamy na talerz a na tej samej patelni smażymy cebulkę i paprykę. Kolejno dodajemy pory, miód, zioła prowansalskie i czosnek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy razem ok. 15 minut. Na formę wykładamy ciasto a na wierzchu obficie umieszczamy podpieczone warzywa i kabanosy. Tą pyszną przekąskę pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy dodatkowo udekorować ją liśćmi szałwii i mozarellą. Jest to świetne i aromatyczne danie dla całej rodziny! Smacznego!

zdjęcia: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.