Choroba Leśniowskiego – Crohna i jej objawy

Choroba Leśniowskiego – Crohna – objawy, przyczyny, leczenie

Choroba Leśniowskiego - CrohnaChoroba Leśniowskiego – Crohna (ChL-C) to nieswoiste, wrzodziejące zapalenie jelit. Może występować na całym odcinku przewodu pokarmowego, od jamy ustnej po odbytnicę, jednak najczęściej lokalizuje się w jelicie krętym, następnie w jelicie  cienkim oraz grubym. Wśród przyczyn powstania choroby wymienia się: osobniczą skłonność genetyczną, immunologiczną odpowiedź błony śluzowej jelit, mikroflorę występującą w przewodzie pokarmowym, jednak dokładna etiologia choroby nie jest znana. Objawy schorzenia w początkowej fazie, nie są charakterystyczne. Należą do nich: bóle brzucha (nocne, budzące ze snu, kolkowe, wrzodowe), biegunka tłuszczowa, podwyższona temperatura ciała, spadek masy ciała. Z biegiem czasu pojawiają się: awitaminoza, niedokrwistość, zaburzenia elektrolitowe, wyniszczenie, niedożywienie. Gdy choroba lokalizuje się w okolicy odbytu, pojawiają się tam zmiany w postaci ropni, szczelin, przetok.

Całkowite wyleczenie z choroby Leśniowskiego – Crohna nie jest możliwe. Terapia polega głównie na łagodzeniu objawów w przypadku zaostrzeń i zapobieganiu nawrotom choroby. Stosuje się leki przeciwzapalne,  immunosupresyjne, glikokortykosterydy oraz leki biologiczne (ciała monoklonalne). Często choroba wymaga interwencji chirurgicznej, polegającej na usunięciu zapalnych odcinków jelit (likwidacja przetok, zwężeń, ropni). Bywa, że konieczne jest czasowe lub stałe wyłonienie stomii (sztucznego odbytu).

Terapia farmakologiczna jest długotrwała, nie przerywa się jej w przypadku remisji choroby.Choroba Leśniowskiego - Crohna

Bardzo ważne jest monitorowanie stanu chorego, pod kątem: niedokrwistości z niedoboru wit. B12, żelaza, kwasu foliowego, obciążenia wątroby ze względu na długotrwałe przyjmowanie leków, raka jelita grubego, osteoporozy.

W przypadku choroby Leśniowskiego – Crohna ważne jest stosowanie urozmaiconej diety. W okresie remisji choroby, powinna być ona najbardziej zbliżona do normalnej diety. Należy unikać potraw, które mogą nasilać objawy. Najczęściej są to: mleko i przetwory, czerwone mięso, alkohol, warzywa wzdymające, kawa, herbata, czekolada. W okresie zaostrzenia choroby należy zrezygnować z diety bogatej w błonnik. Czasem, z powodu zaburzeń wchłania lub nietolerancji niektórych pokarmów, do diety chorego trzeba włączyć specjalistyczne preparaty wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne, dostępne w aptece.

źródła: www.gastrologia.mp.pl, www.wikipedia.pl, źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.