Co zjeść na śniadanie?

co na śniadanieCo zjeść na śniadanie?

Już jako dziecko zapewne nieraz słyszałeś „zjedz śniadanie!” – to prawda, bo zdrowe śniadanie powinno pokrywać aż 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zdrowe śniadanie to także niekwestionowana podstawa jeśli chodzi o odpowiednie odżywianie się. Ale pewnie zastanawiasz się teraz co to znaczy zdrowe śniadanie? Odpowiedź jest prosta: ma być pożywne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i przyśpiesza przemianę materii. Dobre śniadanie doda nam energii i wyeliminuje uczucie senności.

Co na śniadanie, czyli lista najzdrowszych, śniadaniowych produktów:

  • polędwica z indyka
  • szynka z kurczaka
  • szynka gotowana
  • szynka biała
  • owoce tj. ananas, co na śniadaniekiwi, pomarańcza, jabłko, truskawki, grapefruit, mango, banan, brzoskwinia, gruszka
  • chleb pełnoziarnisty, żytni
  • biały ser
  • jogurt naturalny
  • płatki owsiane
  • muesli (bez cukru)
  • jajecznica
  • jajka na twardo
  • omlet
  • mleko odtłuszczone
  • kawa zbożowa
  • herbata zielona
  • świeży wyciśnięty sok

Dla porównania, poniżej przedstawiamy listę produktów, które powinniśmy wyeliminować z naszych codziennych śniadań:

  • biały chleb
  • słodkie pieczywo
  • drożdżówki
  • pączki
  • słodycze
  • mocna kawa
  • napoje słodzone
  • parówki
  • tłuste wędliny
  • smażone kiełbaski, kabanosy itp.

Jeśli znudziły się wam zwyczajne kanapki i nie macie pomysłu, co zjeść na śniadanie to poniższe propozycje powinny wam się spodobać, nie tylko dlatego, że posiadają wiele oksydantów oraz witamin i co najważniejsze – dobrze smakują. Dodatkowo wyjaśnimy dlaczego właśnie ten produkt jest odpowiednią propozycją śniadaniową.

Owsianka to numer jeden!co na śniadanie

Owsianka zajmuje pierwsze miejsce wśród posiłków zalecanych na zdrowe śniadanie. Wszystko dlatego, że w składzie zboża zawiera się beta-glukan – błonnik obniżający zły cholesterol. To on na dłużej gwarantuje sytość i przyśpiesza przemianę materii. Płatki owsiane dostarczają nam potasu, kwasu foliowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3!

Jajka

Na samym początku obalamy mit, że spożywanie jajek podwyższa cholesterol. Dlaczego jajka są dobrym produktem na zdrowe śniadanie? Bo są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, witaminy D, jak również witamin z grupy B, żelaza, selenu, oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Pieczywo żytnie i pełnoziarniste

Tego rodzaju pieczywo to przede wszystkim dobre węglowodany. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez kanapek, zmień rodzaj pieczywa na pełnoziarniste lub najlepiej – tradycyjne, żytnie na zakwasie. To doskonałe źródło błonnika!

Jogurt grecki

Lubimy go za jego kremowość i delikatność. Jogurt grecki to idealna opcja na śniadanie -dostarcza sporo białka i wapnia. Smakuje znacznie lepiej w towarzystwie owoców.

Ananas, grejpfrut i banan

Ananas to niezwykły owoc – przyśpiesza metabolizm, też zawiera sporą dawkę witaminy C, co korzystnie wpływa na wygląd skóry i nasza odporność. Natomiast substancje zawarte w grejpfrucie sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej oraz regulują poziom cukru we krwi. Banana na śniadanie wybieraj przede wszystkim, jeśli zaczynasz dzień od treningu. Dostarcza nam potasu i porządnej dawki węglowodanów.

Siemię lniane

Siemię powinniśmy polubić za ich cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wzmacniają serce oraz wspomagają układ trawienny. Posiadają również błonnik i ratujących naszą urodę – antyoksydanty.

Orzechy i masło migdałowe

Warto dodawać je do koktajli, sałatek i owsianki, zawdzięczamy im kwasy tłuszczowe omega-3 i cenne witaminy. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie skosztuj masła migdałowego -jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. To dobre kalorie, które szybko zaspokajają apetyt. Masłem migdałowym możemy posmarować poranną kanapkę.

Pomysły na zdrowe śniadanie

Jak przyrządzić klasyczną jajecznicę, puszysty omlet i smaczną owsiankę. Oto najprostsze i pyszne przepisy, które wykonasz w kilka minut!

Jajecznicaco na śniadanie

  • 2 jajka,
  •  mała grahamka,
  • 1/4 cebuli,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pomidor

Na rozgrzanej oliwie podsmaż delikatnie cebulkę oraz pomidora, a następnie dodaj jajka. Jajecznica w towarzystwie grahamki zapewni nam sytość na poranne wyzwania!

Omlet

  • 2 jajka (dwa białka i jedno żółtko)
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka kakao
  • odrobina cynamonu

Doskonałym dodatkiem będzie np. tarte jabłko lub świeże owoce.Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wylać mieszankę na patelnię. Po około 2 minutach przełóż omlet na drugą stronę. Pyszne śniadanie już gotowe!

 Owsianka z suszonymi owocami

1/3 szklanki płatków owsianych co na śniadanie(zwykłych)
Szklanka mleka 2%
Garść suszonych moreli
Pół garści suszonej żurawiny
Trzy suszone śliwki
Kilka orzechów nerkowca
Szczypta kardamonu
Ewentualnie miód
W rondelku zagotować mleko z płatkami owsianymi przez około 7-10 minut, tak aby owsianka zgęstniała. Do gotowej owsianki dodaj pokrojone suszone owoce, orzechy i szczyptę kardamonu. Jeśli chcesz dodać nieco więcej słodyczy, polej danie łyżeczką miodu.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem
Pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Szklanka wody
1 jabłko
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
Rodzynki do posypania
Płatki owsiane błyskawiczne zalać wodą, aby namokły. Następnie dodajemy do nich cynamon i pokrojone w kostkę obrane jabłko, rodzynki i polać miodem. Pokrojone w kostkę jabłko można także wcześniej poddusić na 1 łyżeczce masła z cynamonem i z łyżką cukrem.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.