Czas na prosty, letni deser!

torcik bezowyTo będzie słodki post, bo jaki może być, jeśli mowa o deserach pachnących latem i pięknie wyglądających. Wybrałam jeden z moich ulubionych wakacyjnych smakołyków, ponieważ jet szybki i bardzo prosty w przygotowaniu, a zrobienie go nie wymaga pieczenia. Idealny na letnie, leniwe popołudnie.

Deser jaki wybrałam, to zmodyfikowany przeze mnie przepis na klasyczny torcik Pavlova.

Standardowy przepis wymaga przygotowania dwóch blatów bezowych, a wiadomo, że beza wymaga i długiego suszenia i nie zawsze jest taka krucha jakbyśmy tego chcieli. Ja idę łatwiejszą drogą i kupuję w osiedlowym sklepie gotowe bezy – krążki o średnicy ok. 5 cm i układam je ciasno jeden obok drugiego, by stworzyć okrągły spód deseru. Czasem robię po prostu kilka małych torcików. Jeśli chodzi o owoce, to mnie najbardziej smakują jagody lub truskawki.

Składniki:

  • kilka gotowych krążków bezowych,torcik bezowy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 1 serek mascarpone 250 g,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sezonowe owoce do dekoracji,
  • lody śmietankowe

Wykonanie:

Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kolejno, delikatnie mieszamy ubitą śmietanę z serkiem mascarpone. Bezy układamy w okrągły spód, a na bezy nakładamy gotowy krem. Następnie dekorujemy owocami. Jeśli chcemy zwiększyć wizualny efekt deseru, z kilku owoców możemy zrobić mus i przed podaniem delikatnie polać nim cały deser. Możemy też, obok deseru podać porcję lodów śmietankowych, również polanych musem.

Pycha!

źródło zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.