Dobry obiad – warzywa i mięso garmażeryjne

Dobry obiad to taki, który smakuje całej rodzinie i dodatkowo dostarcza nam odpowiedniej porcji witamin i składników mineralnych. Dlatego dzisiaj przedstawię przepis, który łączy mięso i warzywa tak, aby posiłek był pożywny i zdrowy.

Pomidory i cukinie faszerowane mięsem

faszerowane warzywaSkładniki:

  • 4 duże pomidory
  • 2 nieduże cukinie
  • 40 dag mięsa mielonego (mięso garmażeryjne drobiowe)
  • 2 cebule
  • Czerstwa bułeczka (pół szklanki mleka lub wody)
  • Jajko
  • Szklanka śmietany 22-24%
  • Tymianek
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Słodka papryka – przyprawa

faszerowane warzywaPrzygotowanie potrawy:

Mięso garmażeryjne należy wymieszać razem z podsmażoną na maśle cebulą, jajkiem, namoczoną (w mleku lub wodzie) i odciśniętą bułką. Kolejno przyprawiamy ziołami – czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, słodką papryką. Następnie przygotowujemy warzywa – z pomidorów usuwamy miąższ i pestki, a następnie solimy i posypujemy pieprzem. Cukinie blanszujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, kolejno musimy przekroić je na pół. Po usunięciu pestek nadziewamy warzywa farszem mięsnym i przyprawiamy na wierzchu. Do naczynia ceramicznego wysmarowanego śmietaną wkładamy pomidory i cukinie. Faszerowane warzywa zapiekamy w piekarniku przez około 20-30 minut w 180 stopniach C. Tak przygotowane warzywa możemy podawać z ryżem lub dowolnym rodzajem kaszy. Faszerowane pomidory i cukinie będą idealnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Możesz je także podać na przyjęciu, wtedy powinniśmy przygotować więcej ale za to mniejszych porcji, zwłaszcza pomidorów. Warzywa zjadamy na ciepło.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.