Dziś na deser – kremówka!

kremówkaJedno z moich ulubionych deserów, smaków dzieciństwa i kwintesencja aksamitnego budyniu w połączeniu z kruchym ciastem francuskim. I chociaż sama jadłam już bardzo wiele kremówek czy napoleonek jakkolwiek je nazwę, to ta moja, jest dla mnie najsmaczniejsza. Oczywiście prawdziwa kremówka wymaga trochę czasu ze względu na doskonałe ciasto francuskie, ale ja dzisiaj podzielę się super szybkim przepisem i stosunkowo tanim, w końcu do tego ciasta nie są potrzebne jakieś wykwintne produkty a i tak smakuje niebiańsko.

Szybka wersja tradycyjnej kremówki na cieście francuskim. O ile z braku czasu mogę się zgodzić na kupno gotowego do pieczenia ciasta francuskiego o tyle pod względem budyniu nie idę na żadne kompromisy i gotuję go sama.

Zabieramy się do pracy! Oto co nam będzie potrzebne.budyń do kremówki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego do pieczenia
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub laska prawdziwej wanilii
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka masła

Jak ugotować budyń?

Do większego garnka wlewamy 3 szklanki mleka + cukier + cukier waniliowy + masło i gotujemy na małym ogniu. W wysokim naczyniu lub misce miksujemy na jednolitą masę bez grudek pozostałą szklankę mleka + jajka + żółtka + mąki. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować wlewamy do niego naszą zmiksowaną masę i energicznie mieszając gotujemy budyń do zgęstnienia i zaniku wszystkich grudek. Gotowy budyń schładzamy a w tym czasie pieczemy dwa ciasta francuskie według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu ciast i budyniu, na jednym z ciast rozsmarowujemy cały budyń i przykrywamy drugim ciastem. Na koniec wierzch deseru posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Świeża, chrupiąca kremówka jest najlepsza więc nie musisz już dłużej czekać, żeby ją spróbować.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.