Fasolka po bretońsku – przepis

Fasolka po bretońsku gości na moim stole przynajmniej kilka razy w ciągu każdej zimy, jest sycąca, rozgrzewająca i w cale nie taka trudna do przygotowania. Dlatego podaję swój sprawdzony przepis, abyście mogli, nie tylko zimą, zasmakować tej pysznej potrawy.fasolka

Potrzebujesz:

  • Fasola Jaś (ok. 0,5 kg)
  • Kawałek wędzonego boczku
  • Porcja kiełbasy wiejskiej lub śląskiej
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pomidory w puszce
  • Przecier pomidorowy
  • Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki)

Fasolę musimy wcześniej namoczyć (na ok. 10 godz.) najlepiej więc, na noc zalać fasolę zimną wodą. Następnie odlać wodę, w której fasola się moczyła i nalać nowe. Fasolka wymaga co najmniej dwugodzinnego gotowania – dlatego to danie nie przygotujemy w 25 minut, ale smak jaki uzyskamy rekompensuje poświęcony czas. fasolkaJa zazwyczaj przygotowuję to danie w weekend i potem dwa obiady w tygodniu mam z głowy. Przez pierwsze 15 min gotuję fasolkę na dużym ogniu, potem tylko lekko dusimy. Do fasoli dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, a po godzinie gotowania także pomidory i przecier. W tym czasie na patelni smażymy boczek pokrojony na drobne kawałki. Na wytopionym tłuszczu z boczku smażymy plasterki lub mniejsze kawałki kiełbasy i cebulę pokrojoną w piórka. Wszystkie smażone składniki wrzucamy do gotującej się fasoli, dodajemy posiekany czosnek – ilość wedle upodobania. Potrawę dusimy jeszcze przez godzinę, aż do miękkości fasoli, pod przykryciem, na małym ogniu. Dopiero, gdy fasola już zmięknie, dodajemy sól. Jak wszystkie dania jednogarnkowe, potrawa ta najlepiej smakuje po ostudzeniu i ponownym odgrzaniu. Fasolkę możemy podawać z ziemniakami lub pajdą chleba – moja ulubiona opcja. Smacznego!

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.