Idealne ciasto Murzynek

ciasto MurzynekMocno czekoladowy w smaku, wilgotny, puszysty ,mięciutki… dodatkowo polany czekoladową polewą. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Długo szukałam idealnego przepisu na murzynka. Piekłam, próbowałam, ale to wciąż nie było to. Ale oto chyba znalazłam przepis idealny. Gorąco polecam. Przepis jest prosty, składniki niewyszukane. Za to smak, wygląd, konsystencja – idealne.

Składniki:

  • 25 dkg masła lub margaryny (ja wolę masło)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 5 łyżek dobrej jakości ciemnego kakao
  • 15 g proszku do pieczenia

Masło roztop w garnku, dodaj 5 łyżek wody, 1,5 szklanki cukru oraz 5 łyżek kakao. Cały czciasto Murzynekas mieszając, doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 5 minut. 1/3 szklanki powstałej masy odłóż – będzie na polewę. Resztę masy ostudź. Gdy będzie zimna, dodaj jajka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem. Do masy możesz dodać ulubionych bakalii: orzechów włoskich, lasowych, pistacji, rodzynek, żurawiny, kandyzowanych wiśni lub wiórek gorzkiej czekolady. Przełóż masę do prostokątnej, posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, formy. Piecz przez ok 40 minut w temperaturze 180 0C (dla pewności, że ciasto jest upieczone, wykonaj test patyczka). Gdy nasz murzynek wystygnie, podgrzej odłożoną wcześniej na polewę część kakaowej masy. Polej nią ciasto. Jeśli chcesz, możesz posypać płatkami prażonych migdałów. Odłóż do stężenia. Ciasto Murzynek, jak dla mnie najlepiej smakuje z gałeczką waniliowych lodów, całość posypana owocami np. malinami. Ciasto możesz też zmodyfikować i np. przekroić i przełożyć ulubioną masą  np. śmietanową, kawową, lub  powidłami czy kwaskowym dżemem.  Spróbujcie – niebo w gębie!

źródła zdjęć: www.pinterest.com,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.