Knedle ze śliwkami – świetny przepis!

Za co kocham wrzesień? – za wszystkie dary natury, a w szczególności za jesienne owoce i warzywa, które nam przynosi. W szczególności uwielbiam śliwki i paprykę, nagminnie używam ich w kuchni dlatego gdy jest na nie sezon korzystam ze sprawdzonych przepisów na ulubione potrawy mojej rodziny. Dzisiaj przepis na knedle ze śliwkami. Naprawdę polecam!knedle ze śliwkami

Składniki na ok. 25 sztuk

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • ¼ l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • Cukier waniliowy
  • Starta skórka z ½ cytryny

Nadzienie

  • Umyte śliwki – polecam węgierki
  • Cukier i bułka tarta do oprószenia śliwek
  • Cynamon

Jak przygotować knedle?knedle ze śliwkami

Ze wszystkich składników (na ciasto) przygotować musimy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy i tworzymy z niej górkę z zagłębieniem pośrodku, gdzie następnie wlewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże. Wypełnione zgłębienie przysypujemy mąką i mieszamy. Takie ciasto pozostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ręcznie na gładkie ciasto. Pozwalamy mu dobrze wyrosnąć. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Oprószamy je cukrem i bułką tartą oraz delikatnie posypujemy cynamonem- jak ktoś lubi oczywiście. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na równe kawałki. Następnie każdy z kawałków lekko rozgniatamy na dłoni i na środku umieszczamy śliwkę. Brzegi kawałka ciasta zagniatamy i formujemy w dłoniach kluskę. Wrzucamy na wrzącą i lekko posoloną wodę po kilka sztuk i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy jeszcze ciepłe polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem lub polane śmietaną z cukrem.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.