Łatwy tort kokosowy na każdą okazję

tort kokosowyZawsze wydawało mi się, że pieczeniu tortu jest tylko dla profesjonalnych kucharek, e to trudna robota. Nic bardziej mylnego, wystarczy dobry sprawdzony przepis i wolne popołudnie, by następnego dnia cieszyć się smakiem wykwintnego wypieku. Mamy lato, okazji nie brakuje, komunie, dzień matki, dzień ojca, urodziny itp. Może zamiast zamawiać tort w cukierni sama skorzystasz z mojego przepisu i błyśniesz przy gościach talentem kulinarnym.

Oto przepis na pyszny tort kokosowy, przepis na 20 porcji, przygotowanie trwa około 2 godziny, jedna porcja to ok. 450 kcal.

Co będzie ci potrzebne:

Biszkopt:

  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 40 g masła
  • 6 jajek
  • Cukier waniliowy

Krem kokosowy:

  • 750 g mascarpone
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g białej czekolady
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 10 łyżek cukru pudru
  • Aromat waniliowy

Dekoracja:

  • 30 g wiórków kokosowych
  • Biała czekolada
  • Melisa

Przygotowanie i pieczenie toru:tort kokosowy

  1. Przygotuj tortownicę o średn. 24 cm, posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem.
  2. Masło stop i wystudź.
  3. Jajka ubij cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj częściami przesianą mąkę a następnie masło. Delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do tortownicy i piecz ok. 35-40 minut w 175 st. C. Po upieczeniu ciasta ostudź je i przekrój na 3 części.
  5. Teraz czas na przygotowanie kremu. Topimy czekoladę, a po ostudzeniu łączymy ją z mascarpone i cukrem pudrem. Kolejno dodaj gęstą część mleka kokosowego, wiórki i kilka kropli aromatu waniliowego. Krem miksujemy i dzielimy na trzy części.
  6. Do nasączenia ciasta możemy użyć herbaty z sokiem z cytryny. Na nasączony blat nakładamy pierwszą część kremu i przykrywany drugim blatem, powtarzamy czynność aż do wykorzystania blatów ciasta i kremu. Kremem smarujemy wierz i boki toru, a następnie dekorujemy wiórkami kokosowymi, czekoladą i melisą.
  7. Tort należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.