Leszcz – dobra ryba

Leszcz jest rybą, która w przeciwieństwie do dorsza, łososia czy popularnych śledzi, nie często gości na polskim stole. A szkoda, bo leszcz to ryba o cennych dla zdrowia wartościach odżywczych i delikatnym, smacznym mięsie. Tłuste mięso leszcza to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, białka, witamin i minerałów. Idealnie nadaje się do wędzenia, smakuje również smażony, pieczony i marynowany. Leszcz lubi towarzystwo warzyw, najchętniej cebuli, marchewki czy papryki. W daniach możemy zastosować dzwonki, filety, tusze, świeże i mrożone. Oczywiście najsmaczniejsza i najzdrowsza jest świeża ryba!

leszcz

leszcz

leszcz

leszcz

źródła zdjęć: www.pinterest.com, www.makro.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.