Mięso garmażeryjne – domowe mielone

mięso mieloneNic nie zastąpi smaku prawdziwych, domowych mielonych kotletów. Chrupiąca, złocista panierka, a pod nią soczyste i mięciutkie mięsne wnętrze.  Każdy z nas od czasu do czasu ma na mnie ochotę.

A oto mój przepis na domowe kotlety mielone. Do ich zrobienia potrzebujemy:

  • składnik podstawowy, czyli mielone mięso – dobrej jakości mielone mięso garmażeryjne (polecam to), najlepiej drobiowe – pół kilograma
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko – ¾ szklanki
  • ½ kg cebuli
  • bułka tarta ok 1 szklanka
  • tłuszcz do smażenia ( olej lub smalec)
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz

Cebulkę pokrojoną w drobna kostkę smażymy na maśle, na złoty kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z wystudzoną cebulą, odciśniętą kajzerką , jajkiem. Doprawiamy do smaku. mięso mieloneGdy mięsny farsz wyda nam się zbyt rzadki, możemy dodać troszkę bułki tartej. Następnie dłonią, posmarowaną olejem, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron, w dosyć dużej ilości gorącego tłuszczu. Odsączamy nadmiar tłuszczu z kotletów, na papierowym ręczniku. Mielone wyśmienicie smakują się  z gotowanymi ziemniaczkami, najlepiej młodymi, posypanymi koperkiem. Do tego mizeria,  buraczki na ciepło lub marchewka z groszkiem. Mmmm…klasyka.  Mielone kotlety możemy także wykorzystać do zrobienia domowych burgerów. Wystarczy bułki (najlepiej pełnoziarniste, lub samodzielnie upieczone kajzerki) przypiec w piekarniku lub grillu, prócz kotleta włożyć do środka ulubione dodatki: sałatę, pomidor, ogórek świeży lub konserwowy, cebulkę, doprawić sosem i mamy pyszne, a do tego na pewno zdrowsze niż te z fast foodów, domowe burgery.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.