Moda na polską gęsinę Droset

Polacy przypomnieli sobie o pysznym i wartościowym mięsie gęsim i gości na naszych stołach nie tylko w dniu św. Marcina. Przygotowanie potrawy z gęsi wymaga nieco wprawy i długiego pieczenia, ale spokojnie, poniższe dwa przepisy przekonają cię do serwowania polskiej gęsi. Najważniejsze jest pochodzenie gęsi, czyli pewne źródło jej hodowli.

Udka gęsie Droset pieczone z żurawinąGęś

Składniki:

  • 2 gęsie udka (polecamy gęś Droset)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka żurawiny (świeża lub mrożona)
  • Przyprawy do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie potrawy:

Udka z gęsi myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek łączymy z cytryną, oliwą, solą i pieprzem. Udka nacieramy obficie przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie obsmażamy udka z obu stron na maśle, a kolejno wykładamy do naczynia lub brytfanki, posypujemy żurawiną i przykrywamy. Tak przygotowaną porcję gęsi pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy odkryte mięso jeszcze przez 20 minut.

Gęś Droset pieczona z gruszkami i jabłkamiGęś

Składniki:

  • 1 gęś o wadze około 2 kg. (polecamy producenta Droset)
  • Po pół kilograma twardych gruszek i winnych jabłek
  • Szklanka wrzącej wody
  • Świeży rozmaryn
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie potrawy:

Umytą i osuszoną gęś nacieramy z wierzchu solą i pieprzem a następnie wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Część owoców obieramy, usuwamy gniazda nasienne i pokrojonymi na ćwiartki faszerujemy gęś. Do owoców dodajemy gałązki rozmarynu, a wykałaczkami zabezpieczamy otwór. Gęś umieszczamy w naczyniu do pieczenia z pokrywką, na wierzchu pozostawiamy łyżkę masła oraz miód, a całe mięso podlewamy gorącą wodą i pieczemy przez 2 godziny w 180 stopniach. Co kilkanaście minut powinno się polewać mięso sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Całą gęś obracamy na drugą stronę po godzinie pieczenia, na kilkanaście minut przed końcem dodajemy pozostałe owoce. Po upieczeniu pozostaw jeszcze mięso na około 15 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.