Najłatwiejsze ciasto w świecie…

Uwielbiam ciasta z owocami i kiedy mogę kupić na targu świeże, sezonowe zbiory rozpoczynam okres wypieków.

Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,

Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,

By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,

Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.

Pamiętacie tą piosenkę z dzieciństwa? W nawiązaniu do niej dzisiaj będzie przepis na najłatwiejsze ciasto z owocami. ciasto z owocamiciasto z owocamiProste i pyszne, dzieci je uwielbiają, a gdy je pieczesz w domu pachnie latem – spróbujcie koniecznie!!!

Potrzebujesz:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

½ szklanki mleka

2 jajka

¼ szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg sezonowych owoców lub mrożonych (mrożone owoce dodajemy do ciasta dopiero po rozmrożeniu) śliwki, wiśnie, rabarbar, truskawki, jagody, maliny, porzeczki, itp.

Sposób wykonania:

Do większej miski dodajemy mąkę, cukier, olej. Jajka rozbijamy i mieszamy w mleku, a następne wlewamy do misy z wcześniejszymi składnikami. Wszystko razem miksujemy do momentu połączenia się składników i dodajemy proszek do pieczenia.

Teraz śliwki poukładam,

W natłuszczonej tortownicy

I do pieca włożę ciasto

Na około pół godziny,

Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem. Na wierzchu układamy owoce, jeżeli są kwaśne posypujemy delikatnie cukrem, możemy też posypać orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Pieczone bakalie będą fajnie chrupać. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 – 45 minut i gotowe. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że łatwe?

A gdy będzie już gotowe,

Znaczy chrupkie i rumiane,

To zaproszę koleżanki,

Babcię, dziadka, tatę, mamę.

źródło zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.