Noże ceramiczne – tną, siekają, szatkują, filetują…

noże ceramiczneAby robić to dobrze, a i z przyjemnością, niezbędny jest dobry nóż. W sumie, to kilka dobrych noży, bo każdy, w zależności od kształtu, wielkości, rodzaju ostrza, jest dobry w czymś innym. Dziś chciałabym napisać parę słów prawdy o moim niedawnym odkryciu – nożu ceramicznym. Produkty te goszczą na rynku już parę lat, ponieważ skutecznie odstraszała mnie ich cena, dopiero niedawno się skusiłam. Noże ceramiczne posiadają głownię wykonaną ze spiekanego tlenku cyrkonu. Materiał ten charakteryzuje się wysoka twardością (8,5 w skali Mosha, dla porównania stal ma twardość 7- 7.5, a diament 10). Podstawową zaletą i cechą, niewątpliwie najważniejszą dla noża jest ostrość. Nóż ceramiczny jest naprawdę bardzo ostry. noże ceramiczneCzęść tnąca (ostrze) jest dużo cieńsze, niż noża stalowego. Podobno nie wymaga ostrzenia, ale prawda jest taka że tępi się dużo, dużo wolniej niż stal i wymaga ostrzenia na tarczy diamentowej – raz na kilka lat. Kolejną zaletą jest fakt, że materiał z którego jest wykonany charakteryzuje się niską porowatością, przez co nie absorbuje zapachów i posmaków, jest łatwy do utrzymania w czystości. Nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie odbarwia się, nie ulega korozji. Idealnie i bez wysiłku pokroi warzywa (niezastąpiony w przypadku znienawidzonej w krojeniu cebuli), mięso, wędlinę, pieczywo. Bez zgniatania, miażdżenia, odkształcania. Jednak nie jest to nóż uniwersalny. Przede wszystkim należy na niego uważać, bo można go zwyczajnie potłuc, wyszczerbić, ukruszyć, czy złamać. Nie nadaje się do krojenia twardych produktów, kości, zamrożonego mięsa. Nie można też niczego nim podważać. Jak wiadomo, nic nie jest dobre do wszystkiego. Noże ceramiczne nie są niestety tanie. W zależności od marki, designu, wielkości – to wydatek rzędu kilkuset złotych. Jednak w tym przypadku za ceną idzie wysoka jakość. No i skoro ma być ostry na lata to moim zdaniem warto zrobić sobie (lub komuś) taki prezent .

źródło: www.wikipedia.pl, zdjęcia: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.