Patelnia i garnek – w kuchni niezastąpione

Nasza świadomość na temat zdrowego odżywiania się niewątpliwie rośnie, uczymy się czytać etykiety, dobrze i smacznie gotować, ale powinniśmy też zadbać o wysoką jakość naczyń do przygotowywania posiłków. Garnki, patelnie, sztućce itp. powinny być zarówno bardzo dobre jakościowo i jednocześnie wydajne, tak aby służyły nam przez wiele lat.patelnia

Kuchnia dobrze wyposażona

Naczynia i garnki – bez nich praca w kuchni byłaby niemożliwa. Kompletując sprzęt i naczynia kuchenne stawiajmy na jakość, a nie na ilość. Do tradycyjnej kuchenki gzowej wybierajmy garnki i patelnie bardziej masywne z grubszym dnem. Trzeba zwrócić uwagę na uchwyty – najlepiej gdyby były z materiału wytrzymującego wysoką temperaturę, by można było używać je w piekarniku. Patelnia jest w kuchni niezastąpiona. To na niej smażymy ryby, mięsa, warzywa, ziemniaki, a nawet pyszne placuszki czy naleśniki.

Na rynku możemy kupić patelnię:

  • Teflonową
  • Żeliwną
  • Stalową
  • Aluminiową
  • Z powłoką miedzianą

Kupując patelnię zwróćmy uwagę patelnia tefalna rączkę (czy łatwo się nagrzewa i jest wygodna w użyciu, nie ślizga się), pokrywka powinna mieć otwór odprowadzający parę i idealnie przylegać do naczynia. Koniecznie sprawdź czy możesz ją myć w zmywarce. Na dnie naczynia lub na jego pokrywie może być umieszczony wskaźnik temperatury.

Najczęstszym rodzajem patelni, jaką kupujemy jest patelnia teflonowa, ale czy wiemy jak się nią posługiwać? Patelnię teflonową traktujemy delikatnie dlatego myjemy ją tylko miękkimi gąbkami, a potrawy mieszamy gładkimi ze specjalnego tworzywa lub drewnianymi łopatkami. I dbajmy o to by takich patelni nie przegrzewać!

źródła zdjęć: www.tefal.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.