Porady na udane wypieki

porady na udane wypiekiWarto docenić sprawdzone porady na udane wypieki doświadczonych kucharek. Poniżej ściągawka z najbardziej pożytecznych trików, które przydadzą się podczas pieczenia ciast, być może niektóre są ci znane a inne mogą cię zaskoczyć…

  1. Kruszonka urozmaicona…Kruszonka z masła, mąki i cukru to tradycja ale też nuda…jeśli chcesz wzbogacić jej smak to dodaj do ciasta posiekane pistacje, paseczki ze skórki cytrynowej lub kawałeczki czekolady.
  2. Do mlecznych deserów i słodkich kremów zamiast wanilii możesz dodać tłuczone nasiona arcydzięgla – są dużo tańsze i możesz je kupić w sklepie zielarskim.
  3. Ciasta z bitą śmietaną możesz przechowywać w lodówce do następnego dnia, gdy dodasz do śmietany żelatynę lub specjalny fix.
  4. Łyżka octu dodana do ciasta na biszkopt sprawi, że wypiek będzie bardziej puszysty.
  5. Maślany krem uchronimy przed zwarzeniem jeśli zadbamy o to, aby temperatura wszystkich jego składników była taka sama – najlepiej schłodzona przez jakiś czas w lodówce.porady na udane wypieki
  6. A jak uratować już zważony krem maślany? Wystarczy dodać do niego podczas ucierania dwie łyżki lekko podgrzanej oliwy.
  7. Galaretka nie stężeje, jeżeli połączymy ją z kawałkami świeżego ananasa, kiwi lub mango – wszystko przez enzym, który posiadają, a który uniemożliwia stężenie rozpuszczonej żelatyny. Ale już te same owoce pasteryzowane, czyli najprościej mówiąc z puszki już tego enzymu nie posiadają i śmiało możemy je zalewać galaretką.

W jakiej temperaturze pieczemy? Temperatura pieczenia zależy od rodzaju ciasta:

  • Ciasta ucierane i półkruche pieczemy w temperaturze do 190 st. C.
  • Kruche i piaskowe – ok. 200 st. C.
  • Półfrancuskie – 220 st. C.
  • Francuskie 230 – 250 st. C.
  • Drożdżowe 180 – 190 st. C.
  • Ciasta i ciasteczka z dużą zawartością cukru pieczemy w temperaturze o 15-20 stopni niższej ni wypieki mniej słodkie.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.