Przekonaj się do awokado – guacamole


awokadoAwokado
– ten zielony owoc, kształtem podobny do gruszki, o chropowatej, grubej skórze, kryje w sobie maślane, kremowe, łagodne w smaku wnętrze. I to  niezwykle wartościowe wnętrze, z mnóstwem cennych, dla naszego zdrowia i urody, składników. Przede wszystkim awokado, zwane nie bez powodu owocem maślanym, zawiera dużo tłuszczu, ale tego najzdrowszego i najbardziej pożądanego, a mianowicie z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego. Ponadto jest bogatym źródłem witamin młodości: A, C, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika, fitosteroli. Ma więcej potasu niż banan. Dodatkowo, jak dowiedli uczeni, dodatek surowego awokado do innych dań, kilkukrotnie zwiększa przyswajalność naturalnych antyoksydantów: beta- karotenu oraz likopenu, np. z marchewki czy pomidorów. To dlatego warto dodawać go do wszelkich sałatek. Awokado to podstawowy składnik guacamole – meksykańskiej pasy, podawanej do placków tortilla, chipsów nachos. Znakomicie również smakuje, jako pasta do kanapek, tostów, czy chrupkiego pieczywa.

Oto, co potrzebujemy, by zrobić guacamole:guacamole

  • 1 awokado (wybierając owoc, sprawdź aby był miękki, z niedojrzałego zrobisz guacamole …ale dopiero za kilka dni)
  • mała cebulka czerwona
  • pół limonki
  • świeża kolendra
  • przyprawy: sól, pieprz
  • opcjonalnie: papryczka chili, pomidor, czosnek

Dojrzały miąższ awokado należy rozgnieść widelcem w miseczce, skropić sokiem z połowy limonki, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz kolendrę, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Przepis można modyfikować, wedle upodobań, dodając pokrojone drobno pomidory, wzbogacając smak czosnkiem, czy zaostrzając go papryczką chili. Guakamole nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Najlepiej zjeść świeże, zaraz po przyrządzeniu. Smacznego

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.