Pyszne faworki na ostatki

faworkiJedni je uwielbiają i jak tylko przychodzi sezon na faworki nie potrafią się im oprzeć. Inni uważają, że są tłuste i niezdrowe. Ale wszyscy wiemy, że chrust czyli faworki są pyszne. Co jest sekretem udanych faworków? Sprawdzony przepis babci , puszysta mąka, a może tłuczenie ciasta wałkiem, aż do powstania pęcherzyków? Zapewne każda z tych porad ma znaczenie na udany wypiek, ale dzisiaj przypomnę tylko sprawdzony przepis na faworki.

Przepis (czas wykonania 1,5 godziny, dla 6-8 osób)

Składniki:

300 g mąki pszennej

6 żółtek

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki masła

1 łyżka spirytusu

Szczypta soli

Cukier puder

Tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, olej do głębokiego smażenia)

Jak wykonać ciasto:

faworkiPrzygotowujemy stolnicę, łyżkę i drewniany wałek do ciasta. Na stolnicy łączymy suche składniki: mąkę pszenną, cukier, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie mieszamy żółtka ze śmietaną i dodajemy do suchych składników. Wlewamy również spirytus i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania miękkości i sprężystości. Ubijamy je drewnianym wałkiem. Następnie wałkujemy ciasto do bardzo cienkiego i wycinamy paski – prostokąty, kolejno każdy pasek przecinamy w środku i wywijamy przez przecięty środek końce pasków. Teraz czas na porządne rozgrzanie tłuszczu i przystępujemy do smażenia faworków. Kiedy zmienią kolor na jasno złoty, delikatnie wyciągamy je z tłuszczu i odsączamy. Zaraz po ostygnięciu koniecznie trzeba posypać faworki cukrem pudrem z wanilią i już można smakować.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.