Pyszny obiad = zioła + ryba maślana

O zdrowotnych właściwościach ryb nie będę dzisiaj przypominać, wszyscy wiemy, że zgodnie z aktualną piramidą żywienia powinniśmy spożywać ryby kilka razy w tygodniu. Dlatego dzisiaj podzielę się pysznym przepisem na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny z rybą w roli głównej.

ziołaCzego będziesz potrzebować?

  • Ryba maślana – najlepiej ok. 70 dkg fileta z ryby maślanej kupionej w sprawdzonym sklepie
  • łyżki masła
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła: pęczek natki, szczypiorek, jeśli lubisz to posiekany ząbek czosnku, gałązkę rozmarynu, ja uwielbiam dodać koperek – zwłaszcza w sezonie kiedy jest świeży i pięknie pachnie oraz niewielką ilość tymianku – najlepiej, gdyby również był świeży
  • Cytryna pokrojona w ćwiartki

ryba maślanaJa przygotować potrawę?

Piekarnik nagrzej do 175 stopni, formę na rybę lub naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ziła trzeba drobno poszatkować, a następnie wymieszać z masłem. Umyte i osuszone filety ryby maślanej pokrój na porcje, ułóż w formie i przypraw solą oraz pieprzem, delikatnie skrop sokiem z cytryny. Na wierzch kawałków ryby ułóż łyżeczką część ziół wymieszanych z masłem. Pod taką ziołową pierzynką piecz rybę około pięciu minut a następnie przełóż rybę na drugą stronę i również posmaruj ziołowym masłem. Teraz piecz danie około dziesięciu minut, aż do pełnej miękkości ryby. Po upieczeniu możesz dodatkowo skropić danie sokiem z cytryny i wyjmij na talerz. Do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują pieczone w łódeczki ziemniaki, delikatna sałatka z oliwą z oliwek i oczywiście białe wino.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.