Wielkanoc – dekoracje i niuanse savoir vivre

Ważny na Wielkanoc – stół

Mam tu na myśli i udekorowanie stołu i jego zawartość w postaci potraw, ale dzisiaj skupię się głównie na najnowszych trendach w aranżacji świątecwielkanocny stółznego stołu dla gości i rodziny. Pamiętaj, że pięknie udekorowany stół i ładnie podane potrawy to wyraz szacunku dla zaproszonych gości, dlatego postaw na naczynia i sztućce najwyższej jakości (polecam sztućce Philipiak). Marka Philipiak ceniona jest wśród najlepszych kucharzy i osób na co dzień związanych z gotowaniem.

Zaproś wiosnę do stołu – czyli udekoruj stół kolorowymi kwiatami, nie bójmy się kwiecistej porcelany, nawet jeśli mamy taki talerzyk tylko jeden. Tęcza barw zawsze doda nam energii i wzbudzi ciekawość!

Złoto i zieleń rządzą – to najbardziej modne kolory! Z zielenią nie będzie problemu, wystarczy kawałek zielonej tkaniny, miseczki z wielkanocny stółrzeżuchą i kwiaty w wazonie. Tak udekorowany stół wygląda elegancko, a złote dodatki tylko nadadzą królewskiego glamour. Idealną kompozycją będą piękne sztućce Philipiak, a jak jeszcze będą złote…Alleluja!

Ważne są maniery

Piękne święta to nie tylko pachnący makowiec, malowane pisanki i udekorowany koszyczek, ale piękne święta to także szacunek dla gości i zachowanie kilku podstawowych manier!

  • Gości zapraszamy na święta z przynajmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem;
  • Powiadamiamy gości o godzinie rozpoczęcia przyjęcia;
  • Jak usadzić gości przy stole? Gospodarze powinni zająć miejsca naprzeciw siebie – najlepiej po dwóch końcach stołu (na domowych przyjęciach nie podpisujemy miejsc). Gospodarze starają się usadzić gości naprzemiennie kobieta – mężczyzna. Narzeczeni powinni siedzieć obok siebie, małżeństwa – naprzeciwko.

źródło zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.