Zapiekanka z cukinii albo tarta z dymką

Kocham wiosnę nie tylko ze względu na promienie słoneczne ale także za młode warzywa. Żadne potrawy nie wyglądają tak apetycznie i nie są tak wartościowe dla naszego zdrowia jak właśnie te przygotowane z młodych warzyw. Dzisiaj wybrałam przepis na tartę z cukinią i dymką, pysznym daniem jest także zapiekanka z cukinii. tarta z cukiniąCzęsto brakuje nam czasu na gotowanie i wtedy taki prosty przepis możemy wykonać w kilkadziesiąt minut.

Danie, które dzisiaj przedstawię nie jest ani kosztowne, ani trudne do wykonania ale za to gwarantuje smakowite połączenie smaków:

Ciasto na tartę:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg masła
  • Kawałek parmezanu
  • Jajko
  • Sól

Farsz:

  • 3 młode cukinie
  • Pęczek dymki
  • Szczypiorek
  • 2/3 śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie ciasta:

Siekamy i zagniatamy składniki na ciasto a następnie rozwałkowane wykładamy na formy do pieczenia. Pieczemy ciasto kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotowanie farstarta z cukiniązu:

Cukinie ścieramy na tarce i układamy na sitku, delikatnie solimy. Po kilkunastu minutach odciskamy z wody. Na rozgrzanym maśle podsmażamy dymkę i dodajemy cukinię. Dusimy kilka minut. Śmietanę kremówkę ubijamy z jajkami solą, pieprzem i szczypiorkiem. Farsz wykładamy na popieczone ciasto, przykrywamy masą jajeczną i pieczemy przez kilkanaście minut.

Tartę możemy zjeść na ciepło posypując startym parmezanem, ja lubię to danie też w zimnej postaci. Często piekę małe tartaletki, daję dzieciom na drugie śniadanie do szkoły, a sama zabieram na przekąskę do pracy.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.