Zdrowe gotowanie – jaki zestaw naczyń?

zestaw naczyń Witaminy i składniki mineralne, naturalnie występujące w żywności, maja to do siebie, że bardzo łatwo je utracić pod wpływem niewłaściwej obróbki cieplnej. Jednak wcale nie musi tak być! Wystarczy zastosować się do kilku zasad, aby ocalić to, co w przygotowywanych posiłkach najcenniejsze. Przede wszystkim, zaopatrz się w dobrej jakości zestaw naczyń (polecam te). Specjalnie zaprojektowane kształty oraz konstrukcja dna, zapewniają równomierne nagrzewanie naczynia. Dopasowane pokrywy, umożliwiają gotowanie w mniejszej ilości wody (powtórne wykorzystanie pary), pod zmniejszonym ciśnieniem, przez to w wyższej temperaturze i krócej. Bywa, że garnki zaopatrzone są w termometry, umożliwiające monitorowanie temperatury gotowania. zestaw naczyń W skład takich zestawów naczyń wchodzą również patelnie, na których smażyć można bez dodatku tłuszczu. Innowacyjna konstrukcja dna tych naczyń pozwala na smażenie z wykorzystaniem tłuszczu naturalnie znajdującego się w produktach. Garnki, wykonane z wysokogatunkowej stali dodatkowo gwarantują gotowanie bez ryzyka reakcji żywności powierzchnią naczynia. Techniką, pozwalającą na największe zminimalizowanie strat cennych składników jest gotowanie na parze. Dania przyrządzone w ten sposób, mają przyjemną konsystencję, kolor oraz bogaty, pełny smak i aromat. Dodatkowo, posiłki przygotowane na parze, praktycznie nie wymagają dodatku soli. Para wodna wydobywa z produktów nie tylko bogaty smak i aromat ale zawartą w nich sól.

Do parowania możesz wykorzystać bambusowy, metalowy lub silikonowy koszyczek wkładany do garnka lub zaopatrzyć się w parowar czy piekarnik z funkcją parowania. Kupując zestaw naczyń, zwróć uwagę, bo takie naczynie do parowania, często bywa w komplecie.

źródła zdjęć: www.pinterest.com, www.philipiakmilano.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.