Zdrowe pieczywo dla dzieci – chleb czy bułka?

Zdrowe pieczywozdrowe pieczywo dla dzieci

Dlaczego dzieci najchętniej spośród różnego rodzaju pieczywa wybierają białe bułeczki, maślane i słodkie drożdżówki? Przyciąga ich cukier, miękka konsystencja pieczywa łatwa do gryzienia – i to są niestety jedyne zalety białego pieczywa. Wad znajdziemy trochę więcej: sprzyja nadwadze, wzdęciom, otyłości i cukrzycy. Na szczęście my, rodzice jesteśmy już świadomi składu pieczywa i możemy nauczyć dziecko odpowiednich nawyków żywieniowych.

Jak wybierać zdrowe pieczywo?

  • Przede wszystkim sprawdzaj z jakiej mąki pieczywo powstało, czy  wypiekane było na drożdżach czy na zakwasie i czy przypadkiem nie oddano do niego chemicznych dodatków.
  • Pamiętaj, że im jaśniejsze pieczywo tym mniej w nim białka, składników mineralzdrowe pieczywonych, błonnika i witamin.
  • Razowe pieczywo dłużej się trawi co zapewnia dłuższe uczucie sytości!
  • Nie zawsze ciemne pieczywo jest najzdrowsze – wszystko zależy od tego czy jego kolor (najlepiej lekko szarawy) jest naturalny, zbożowy czy powstał w wyniku dodania do ciasta barwnika, karmelu i sztucznego miodu.
  • Zdrowy jest niewątpliwie chleb żytni na naturalnym zakwasie, jednak jego zbita konsystencja i kwaśnawy smak nie zawsze podoba się dzieciom. Ale to właśnie ten smak oznacza, że w pieczywie mamy większą zawartość kwasu foliowego, witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo.
  • Dobry dla dzieci i pewnie łatwiejszy do zaakceptowania będzie chleb graham i bułki grahamki – powstają z mąki pszennej i ziaren zawierających sporo błonnika i witamin.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.