hummus
Czas wolny,  Hobby

Robimy hummus

pasta hummusPasta hummus to danie, pochodzące z kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Wykonane z ciecierzycy, (zwanej cieciorką lub grochem włoskim), pasty tahini (czyli zmielonych ziaren sezamu), czosnku, cytryny, oliwy. Jest znakomitą alternatywą do pieczywa zamiast wędlin, sera czy popularnych smarowideł. Sprawdzi się też znakomicie jako przekąska – sycąca i aromatyczna. Ceniona przez wegetarian i wegan ( i słusznie), ze względu na swoje wartości odżywcze. Jej główne walory to: spora ilość dobrze przyswajalnego żelaza, witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, manganu,  jest źródłem wartościowego białka roślinnego oraz błonnika.

Co będzie potrzebne:

  • ciecierzyca (1 szklanka)
  • sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek (1- ząbki )
  • oliwa( ok. 2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • kumin (1 łyżka)
  • pasta tahini (pół szklanki).

Pastę tahini możemy kupić gotową. Ale możemy ją też wykonać samodzielnie. W tym celu łuskany sezam prażymy na suchej patelni, aż zbrązowieje, następnie miksujemy z dodatkiem oleju z pestek winogron lub oliwą. Niezbędny jest bardzo dobry blender – pasta powinna być idealnie gładka.cicierzyca

Ciecierzycę płuczemy dokładnie na sitku,  zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody, moczymy przez noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą porcją wody, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania cieciorki nie dodajemy soli. Pozostawiamy w wodzie, a gdy ostygnie – odcedzamy. Miksujemy z pastą tahini, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny. Jeśli humus wyjdzie nam zbyt suchy dolewamy nieco zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Prawidłowo wykonany powinien być pozbawiony grudek,  mieć gładką, aksamitną konsystencję.  Humus podajemy w miseczce, można posypać natką pietruszki, sproszkowaną papryką lub czarnuszką. Fantastycznie sprawdza się jako pasta do pieczywa, chlebków pita lub jako dip do pokrojonych w słupki warzyw.  Smacznego!

źródło zdjęć: www.pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.