sandacz
Dom,  Zdrowie

Sandacz – czy warto go jeść i jak podawać?

Sandacz w naszej dieciesandacz

Mięso sandacza słynie z wyjątkowo delikatnego smaku i zaspokoi kulinarne wymagania nie tylko miłośników ryb. Wiemy dobrze, że ryby są źródłem kwasów omega-3 i białka. Właśnie dlatego, co najmniej raz w tygodniu, powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę i zdrowy styl życia, to ryby powinieneś serwować sobie znacznie częściej. Dzisiaj gwiazdą naszej kuchni będzie pyszny sandacz.

Sandacz jest rybą słodkowodną, najlepiej więc przyrządzać go w delikatnym towarzystwie kremowych sosów, warzyw i z dodatkiem polskich ziół. Jego smak podkreślimy piekąc go w piekarniku lub gotując na parze. Filet sandacza jest niskokaloryczny i ma tylko 200 kcal! Poniżej propozycja podania.

Sandacz w kremowym sosie z pieczarek

Składniki/Czas przygotowania: porcje dla 5 osób/ok. 1 godziny

  • 1 kg sandacza świeżego lub mrożonego
  • 15 dag pieczarek
  • sól
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka posikanej natki pietruszki lub koperku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 200 mln śmietany min.18% tłuszczu
  • kilka łyżeczek mąki pszennej

sandaczSandacza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Przygotowanie sosu

W czasie, kiedy sandacz będzie nam się schładzał w lodówce, przygotujemy kremowy sos pieczarkowy. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki pokrojone w plastry. Kolejno dodajemy kilka łyżeczek mąki i zalewamy śmietaną cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz obficie posypujemy pietruszką lub koperkiem. Schłodzonego sandacza możemy oprószyć pozostałą mąką i usmażyć lub udusić na parze. Rybę podajemy zaraz po przyrządzeniu polewając ciepłym sosem. Tak przygotowany sandacz znakomicie smakuje z pajdą świeżego chlebka.

źródła zdjęć: www.pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.